Μόνο ελαιόλαδο και με μέτρο

Στη μεσογειακή δίαιτα το ελαιόλαδο είναι μονόδρομος. Και οι ποσότητες που χρησιμοποιούμε μετρημένες.

  • Κάθε γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, είτε πρόκειται για βούτυρο είτε για ελαιόλαδο. Η διαφορά, όμως, είναι ποιοτική. Το βούτυρο είναι γεμάτο κορεσμένα λιπαρά, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά. Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 95% από λιπαρά οξέα, ιδίως μονοακόρεστα, που δρουν προστατευτικά για την καρδιά.
  • Και από γευστική άποψη, το ελαιόλαδο δίνει εξίσου -αν όχι περισσότερο- νόστιμα αποτελέσματα. Το βούτυρο τείνει να καλύπτει τις γεύσεις, ενώ το ελαιόλαδο, λόγω της οξύτητάς του, ανεβάζει την οξύτητα του φαγητού κι έτσι γευόμαστε τα διαφορετικά αρώματα καλύτερα.
  • Πάντως, και το ελαιόλαδο πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο, καθώς δεν παύει να έχει αρκετές θερμίδες. Ενας μέσος, υγιής άνθρωπος πρέπει να τρώει 2 ½ κουταλιές λάδι ανά γεύμα, ενώ για δίαιτα 1 κουταλιά ανά γεύμα.
  • Για να μειώσουμε τις ποσότητες, καλό είναι να μην προσθέτουμε λάδι στα φαγητά κατ’ ευθείαν από το μπουκάλι. Μετρώντας το με ένα κουτάλι της σούπας, το υπολογίζουμε καλύτερα.
  • Το ελαιόλαδο είναι αρκετά ανθεκτικό σε λογικές θερμοκρασίες. Με το πολύωρο, όμως, μαγείρεμα ταλαιπωρείται και χάνει μέρος των ιδιοτήτων του. Γι’ αυτό, καλό είναι να βάζουμε μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας στην αρχή και το υπόλοιπο, ωμό, στο τέλος.
  • Το πρόβλημα με τις μελιτζάνες είναι ότι απορροφούν πολύ λάδι. Ένας τρόπος για να το αποφύγουμε αυτό είναι να ακολουθήσουμε την κλασική διαδικασία ξεπικρίσματος: τις κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι. Τις αφήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον, τις στραγγίζουμε και τις στύβουμε ελαφρώς να φύγουν τα παραπανίσια νερά. Έτσι, διασφαλίζουμε ότι δεν θα ρουφήξουν πολύ λάδι στο μαγείρεμα.
 
Use only Olive oil.pdf
Gallery